10 tips voor een sterke CV

10 tips voor een sterke CV

di, 03/02/2021 - 10:47

Werkgevers gebruiken curriculum vitae of cv's tijdens het wervingsproces om meer te weten te komen over sollicitanten en of ze mogelijks een goede match zijn. Je cv moet dus gemakkelijk te lezen zijn, je ervaring en vaardigheden samenvatten en de meest relevante ervaring benadrukken.  

Hoewel er een paar veelgebruikte cv-stijlen zijn, moet je cv je opleidingen, ervaring en relevante vaardigheden weerspiegelen.  
Tip: Je kan meerdere versies van je cv te maken die zijn afgestemd op de vacatures waarnaar je solliciteert.  

Is je cv aan vernieuwing toe of moet je er nog aan beginnen? Wij geven je alvast 10 tips om je te helpen bij het schrijven van een goede cv. 

1. Zoek naar trefwoorden in de vacatures. 

De beste plaats om te beginnen bij het opmaken van je cv is door de vacatures die je interesseren aandachtig te lezen. Als je voor verschillende vacatures solliciteert, moet je elke functieomschrijving grondig bestuderen op trefwoorden die aantonen wat de werkgever zoekt in de ideale kandidaat. Gebruik dus zeker die zoekwoorden in je cv en stem ze af met je vaardigheden. 

Besteed voldoende aandacht aan alles dat wordt vermeld in de secties zoals 'Vereisten', ‘Competenties’ of 'Kwalificaties'. Als je over de vaardigheden beschikt waarnaar werkgevers op zoek zijn, kan je deze termen aan je cv toevoegen in de sectie ervaring of vaardigheden. 

2. Bekijk voorbeelden van cv’s in je sector. 

Bij het opstellen van je cv kan je voorbeelden uit je sector gebruiken ter inspiratie. Hoewel de mogelijkheden op vlak van lay-out haast oneindig zijn, zijn er drie belangrijke dingen waar je op moet letten: 

  1. Maak het eenvoudig en gemakkelijk te lezen. Werkgevers hebben vaak een minimale hoeveelheid tijd om je cv te beoordelen. Zorg dus voor een leesbaar cv en gebruik bijvoorbeeld best een professioneel en eenvoudig lettertype gebruikt. 

  1. Maak het kort en bondig. Door alleen de meest essentiële en relevante informatie op te nemen, kunnen werkgevers meer informatie over je opnemen en sneller inzicht krijgen in je geschiktheid voor de functie. 

  1. Voeg cijfers toe waar mogelijk. Recruiters hebben vaak meer interesse in meetbare waarden. Met cijfers kunnen ze de waarde die je aan de functie toevoegt, beter begrijpen. 

3. Lay-out 

Bij het opstellen van een cv let je best ook op de lay-out.  Een lay-out geeft al een eerste indruk en een opvallend cv krijgt meteen aandacht. Pas wel op dat je niet overdrijft. Hou het simpel en hou steeds de functie in gedachten. 

4. Gebruik een professioneel lettertype.

Omdat werkgevers maar een korte tijd hebben om je cv te bekijken, moet het zo duidelijk en leesbaar mogelijk zijn. Gebruik een eenvoudig, duidelijk lettertype zoals Arial, Verdana of Times New Roman en houd je lettergrootte tussen 10 en 12 punten.  Zorg er ook voor dat je overbodige witruimte weglaat. Te veel lege ruimte kan je cv onvolledig doen lijken.  

5. Neem alleen de meest relevante informatie op en zet de belangrijkste informatie bovenaan.

Hoewel je misschien uitgebreide werk- of leerervaring hebt, blijft het belangrijk om je cv kort en bondig te houden. Recruiters besteden vaak niet veel tijd aan het lezen van iedere cv. Als je cv oude of irrelevante informatie bevat, zoals werkervaringen van meer dan 10 jaar geleden of lagere diploma's, kan dit de recruiters afleiden van belangrijke informatie. 

Probeer alleen werkervaring, prestaties, opleidingen en vaardigheden op te nemen die het meest relevant zijn voor de werkgever. Plaats belangrijke informatie, die ook nog eens relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, hoger op je cv om de aandacht te vestigen op wat echt telt. 

6. Gebruik actieve taal.

Een jobomschrijving vertelt je WAT je gaat doen of al hebt gedaan. Je cv dient niet alleen om recruiters ervan te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat voor de job bent, maar ook om aan te tonen HOE je een bepaalde job reeds hebt uitgevoerd en welke resultaten je daarmee hebt behaald.  
Schrijf je cv in actieve taal. Vermijd woorden zoals woorden, kunnen, zullen... en gebruik krachtige woorden, zoals 'behaald', 'verdiend', 'voltooid' of 'geoptimaliseerd'.  

Blijf in je vaardigheden en persoonsbeschrijving ook weg van buzzwoorden als ‘Teamplayer’, ‘Leergierig’ of ‘Gemotiveerd’. Gebruik in de plaats daarvan referenties of quotes van je vorige collega’s. Dat zegt veel meer over je ingesteldheid dan enkele losse woorden. 

7. Focus op belangrijke prestaties.

Selecteer per ervaringsgedeelte de drie of vier belangrijkste prestaties in elke rol die je uitvoerde en leg uit waarom en hoe je daar in uitblonk. Voeg waar mogelijk cijfers toe die je succes voor dat specifieke doel of die specifieke prestatie meten. 

Je kan ook een aparte sectie "Prestaties" of "Vaardigheden" maken om specifiek relevante prestaties in je opleiding, carrière of andere ervaringen toe te lichten. Zet je werkervaring steeds chronologisch volgorde, met de meest recente ervaring bovenaan. 

Ten slotte kan je ook een sectie ‘Varia’ opstellen waar je vermeldt dat je een rijbewijs hebt, wat jouw hobby’s zijn (zoals bijvoorbeeld jeugdbeweging) … Dit vertelt recruiters meer over je interesses en je persoonlijkheid.   

8. Neem alleen secties op die je nodig hebt. 

Of je nu je een cv-template gebruikt of je eigen template maakt, het kan zijn dat je sommige aanbevolen secties niet nodig hebt. 

Als je net bent afgestudeerd aan de universiteit, hogeschool of middelbare school en nog geen relevante professionele ervaring hebt, voeg dan geen leeg gedeelte over werkgeschiedenis toe. In plaats daarvan zou je het ervaringsgedeelte kunnen vervangen door relevante cursussen, certificaten en andere ervaringen zoals stages of buitenschoolse projecten. 

9. Proeflezen en aanpassen 

Lees je cv enkele keren na op schrijf- en grammaticefouten. Vraag ook altijd aan vrienden of kennissen of ze jouw cv willen nalezen. Het is altijd nuttig om een objectieve derde partij naar je cv te laten kijken zoals een werkgever dat ook zal doen. Kijk ook zeker al je contactgegevens zoals mail en telefoonnummer na. 

10. Beslis of je één cv nodig hebt voor verschillende vacatures.

Als je solliciteert voor een vacature met unieke vereisten, heb je misschien een andere versie van je cv nodig om de juiste kwalificaties in de kijker te zetten. Beslis per geval welke cv je wil gebruiken. 

Je cv is vaak de eerste stap op weg naar een sollicitatiegesprek bij een werkgever. Zorg ervoor dat je de meest relevante en belangrijke informatie op je cv zet, zet die zaken in de kijker en controleer zorgvuldig op fouten.  
Is je cv klaar? Versturen maar! 

Heb je graag dat wij je cv eens onder de loep nemen? Stuur je cv naar jobs@unipartners.be 
Heb je al een knaller van een cv maar ben je op zoek naar de juiste vacature? Kijk dan snel bij onze IT vacatures of onze finance vacatures

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Blog Complimenten

Complimenten Geven en Ontvangen: Tips voor een positieve werkomgeving! 

Complimenten geven en ontvangen kunnen krachtig

Lees dit artikel
Van Voornemens naar Gewoontes

Van Voornemens naar Gewoontes

In het begin van het jaar, wanneer de klok midd

Lees dit artikel
Alle artikelen