Competence Center Coach - Development - Jeroen De Rycke
Nieuws

Competence Center Coach DEV: Jeroen De Rycke

12 mei 2021

Vandaag spreken we met Jeroen De Rycke, coach van het competence center DEV. Hij startte 21 jaar geleden, enkele maanden na de geboorte van UniPartners, als IT consultant. Als 11e werknemer kwam hij aan boord en maakt hij daardoor deel uit van de ‘Rossen’, de club van de anciens.

 

Waarom koos je voor UniPartners?

Ik solliciteerde na mijn universitaire studies als licentiaat informatica eerst bij enkele grote consultancy bedrijven. Wat me daar stoorde was de onpersoonlijke aanpak. Toen ik de advertentie van UniPartners zag met het paard voelde ik een andere vibe. (In de vroegere huisstijl van UniPartners maakten paarden symbool uit voor de gedrevenheid van de consultants) Ik heb mijn stoute schoenen aangedaan en meteen gereageerd, ondanks ik geen 5 jaar relevante ervaring kon voorleggen. Na mijn gesprek met Walter was ik nog meer overtuigd dat dit het bedrijf was waar ik me thuis zou voelen.

Tot op vandaag ben ik nog steeds een tevreden medewerker. Ook al is UniPartners ondertussen wel wat veranderd. Een stevige groei heeft toch wat impact gehad op de familiale cultuur van weleer. In de beginjaren was Walter de drijvende kracht, de zelfstandige ondernemer die vocht voor zijn plaats in de markt. Vandaag is UniPartners een instituut dat er staat en professioneel draait. De familie is groter geworden. 

Je bent dus als jonge snaak actief bezig met IT? 

Op 15 jaar, toen ik nog op de middelbare schoolbanken zat, ben ik samen met een vriend een B1 informatica in avondschool opgestart. Mijn interesse in Pc's was erg groot. In die tijd werd er gewerkt met MS-DOS en was er nog geen sprake van internet. Ik heb de hele evolutie mogen meemaken; het internet mogen ontdekken toen het nog in de kinderschoenen stond. Mijn hobby werd inderdaad mijn beroep. Hoewel er nog een andere passie is waar ik ook al heel lang van geniet: muziek en meer bepaald synthesizers. Vroeger had ik er het geld niet voor. De instrumenten waar ik toen van droomde, koop ik nu tweedehands. Uit pure nostalgie. 

Waar droom je van om te realiseren in de volgende jaren? 

Ook al ben ik een standvastig persoon, als ik echt mag dromen zie ik me rentenieren op een strand aan de Stille Zuidzee of in een huisje in Italië. Mijn droom gaat vooral ver weg van het hectische leven dat er nu is. Alles gebeurt voortdurend online, deadlines worden korter, alles gaat supersnel vooruit maar de kwaliteit wordt er niet altijd beter op. In de laatste maanden werkte ik elke werkdag van half 7 tot 16u achter mijn pc. Elke dag zag er zowat hetzelfde uit. Ik hoop dat daar terug verandering in komt. 

Het is mijn drijfveer om mensen met elkaar te verbinden, kennis en ervaring met elkaar te delen

Je bent al geruime tijd coach van het competence center DEV bij UniPartners. Wat is je drijfveer om die extra rol op jou te nemen? 

Eerst was ik een onafhankelijke coach bij UniPartners. Ik zag het als een uitgelezen kans om ervaringen met collega’s uit te wisselen en vanuit ieders kennis samen nieuwe dingen te creëren. Met de groei van UniPartners werden de competence centers opgericht en werd mijn rol als coach verbonden aan het competence center DEV. Het is nog steeds mijn drijfveer om mensen met elkaar te verbinden, kennis en ervaring met elkaar te delen.

Die contacten met collega’s vind ik zelf ook heel verrijkend. Als coach tracht ik van het competence center DEV een hechte groep te maken en wil ik graag collega’s begeleiden in hun verdere ontwikkeling. Als IT-er heb je nu eenmaal een hele uitdaging in deze snel veranderende wereld waarin technologie niet stilstaat. Hoe zorg je ervoor dat je toekomstbestendig blijft? Welke kennis of extra competenties heb je daarvoor nodig? Het gaat niet alleen over inhoudelijke IT-kennis maar ook over soft skills. Daarin wil ik collega’s ondersteunen en begeleiden. 

Wanneer is jouw missie als coach geslaagd? 

Als mensen zich goed voelen bij UniPartners en groeien als consultant, als mens. Ik groei zelf ook door anderen te begeleiden. Iedereen kan wel eens een luisterend oor gebruiken. Is het om frustraties te kunnen filteren, ervaringen te delen of een advies in te winnen, als coach wil ik er voor mijn collega’s zijn. 

Soms kiezen mensen dan toch voor een nieuw pad. Dat doet dan wel iets met me. Zeker als je een hele tijd samen op pad bent geweest. Maar een persoonlijke groei geeft soms ook aanleiding om te veranderen naar een nieuwe omgeving. Ook al ben ik zelf eerder standvastig en denk ik dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant, begrijp ik dat wel. De match, hoe je je verbonden voelt met de organisatie blijft een belangrijk factor spelen. Ook daarin heb ik een rol in te nemen. Ik vertegenwoordig graag mee de mindset van UniPartners. Met Walter als mijn voorbeeld wil ik vooral een meegaand en begrijpende leider zijn die naast iemand staat en ondersteuning biedt.

Wat ervaar je anders in deze periode van telewerken? 

De afstand die er ontstaat. Ook al probeer je online mensen dichter bij elkaar te brengen, het heeft niet dezelfde resultaat. Mensen zijn minder bereikbaar, zitten thuis achter hun pc. Dat geeft een heel andere dynamiek dan samenkomen. Wat mis ik de samenkomsten bij UniPartners in de tuin. Ik hoop dat we na de zomer onze events samen terug nieuw leven kunnen inblazen. 

UniPartners investeren in de kennis en ontwikkeling van hun mensen en daar ben ik blij om

Je gaf al zelf aan hoe alles snel evolueert… hoe ga je daar zelf mee om? 

Ik zorg ervoor dat ik mee ben met de technologische evoluties door zelf heel wat opleidingen te volgen, vakliteratuur te lezen en aan te sluiten bij conferenties. Als je niet investeert in jezelf sta je niet alleen stil maar ga je in de IT-wereld pijlsnel achteruit. Doen en uitproberen vormen de beste leermomenten. Kijk naar Elon Musk, hoe hij vanuit actie heel wat innovatie voor de mensheid heeft gebracht. UniPartners is daarin altijd sterk geweest: ze investeren in de kennis en ontwikkeling van hun mensen. Daar ben ik blij om. 

Trots om een UniPartner te zijn? 

Dat ben ik zeker! Ja, ook al is UniPartners wel wat veranderd doorheen de jaren. De visie en cultuur worden gevormd door de mensen die er werken. Iedere persoon is er deel van het geheel. Ik doe mijn best om maximaal bij te dragen aan het geheel. Als coach wil ik dan ook vooral bijdragen in de ontwikkeling van elk individu en de verbinding tussen de collega’s. Want als hechte groep bereik je zoveel meer. 

 

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Competence Center Coach Finance - Wim Goossens

14 juni 2021

Competence Center Coach Finance: Wim Goossens

UniPartners ondersteunt volop de ontwikkeling van zijn professionals. Zo gaan ze continu vooruit in hun loopbaan en zetten ze mooie resultaten neer binnen een van onze Competence Centers.

Lees het artikel
Demi Daems - Werken als recruiter bij UniPartners heeft mijn persoonlijkheid echt geopend, zowel professioneel als privé.

02 juni 2021

UniPartners Flashback: Demi

Zoeken naar nieuwe consultants via diverse rekruteringskanalen, kandidaten screenen in een verkennend gesprek, vacatures beheren, deelnemen aan jobbeurzen, maar ook functioneringsgesprekk

Lees het artikel
Competence center coach development bij UniPartners - Kris Muylaert

18 mei 2021

Competence Center Coach DEV: Kris Muylaert

Kris Muylaert is sinds oktober 2020 coach van het competence center DEV. Nieuw in deze rol, maar zeker niet nieuw bij UniPartners. Kris is al

Lees het artikel
Alle artikelen