Wat is het verschil tussen een business controller en een financial controller?

De verschillen tussen Business Controller en Financial Controller

do, 07/20/2023 - 09:08

Controllers zijn hot op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is de voorbije jaren enorm gestegen maar toch is het vaak moeilijk om controllers aan te trekken en te behouden. Onduidelijkheid over de jobinhoud van de verschillende controller functies treft een groot deel van de schuld. In deze blog leggen we het verschil uit tussen een Financial Controller en een Business Controller, hoe het komt dat er verwarring heerst rond de functie-inhoud en hoe UniPartners daar mee omgaat. 

Financial en Business Controller 

Het grootste verschil tussen beide rollen is dat Financial Controllers zich hoofdzakelijk focussen op tijdige en correcte rapportering van allerhande financiële staten zoals cashflow, balans en resultatenrekening. Business Controllers richten zich vooral op het adviseren van de business met oog op optimalisatie van de financiële resultaten. Ze doen analyses om uit te zoeken hoe de winstgevendheid van de business verbeterd kan worden en fungeren als een soort van rechterhand van de financieel directeur. 

Om een concreet voorbeeld te geven: wanneer een Financial Controller een afwijking vaststelt in de actuals ten opzichte van het budget, dan stopt zijn taak bij het vinden van een verklaring voor die afwijking. De Business Controller gaat hierop verder en zal in detail nagaan wat gedaan moet worden om die verhoogde kosten in de toekomst te vermijden. 

Onduidelijkheid rond functieomschrijving 

Hoe komt het dan dat er zoveel onduidelijkheid is rond de functie van Financial en Business Controllers? Volgens onze consultants Charles-Henry en Davy, beide Business Controllers bij UniPartners, komt dat doordat organisaties vaak een eigen invulling geven aan de rol van Controllers. Daarom zal je soms een verschillende taakomschrijving zien bij dezelfde functietitel. Daarnaast is de rol van een Controller hybride, met hier en daar wat elementen van beide functies, maar het is dan de ene rol die zwaarder zal doorwegen dan de andere. 

Transparantie is key 

“Het is belangrijk dat wanneer kandidaten solliciteren voor een Controller functie, wij een zo goed mogelijk beeld geven van wat ze mogen verwachten van de job.” zegt Bart De Herdt, HR manager bij UniPartners Finance. “We geven mee dat het takenpakket en de verantwoordelijkheden bij ieder project kan verschillen.” 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging als Controller? Neem een kijkje naar onze vacatures

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Blog Complimenten

Complimenten Geven en Ontvangen: Tips voor een positieve werkomgeving! 

Complimenten geven en ontvangen kunnen krachtig

Lees dit artikel
Van Voornemens naar Gewoontes

Van Voornemens naar Gewoontes

In het begin van het jaar, wanneer de klok midd

Lees dit artikel
Alle artikelen