Energiegevers en energienemers op de werkvloer

Energiegevers en energienemers op de werkvloer: Tips & Tricks

vr, 02/02/2024 - 11:04

Op de werkvloer ervaren we dagdagelijks zaken die ons motiveren, inspireren en aandrijven (energiegevers), en zaken die juist energie wegnemen, stress kunnen veroorzaken en ons kunnen demotiveren (energienemers).

We delen graag enkele waardevolle tips & tricks om zowel persoonlijke energiebronnen verder aan te wakkeren als negatieve energie te minimaliseren.

Tip 1: Probeer energie te halen uit de kleine, positieve dingen

Geluk zit hem in de kleine dingen. Wanneer je je tijdens de dag gaat focussen op kleine, positieve zaken ga je meerdere geluksmomenten creëren waardoor je meer motivatie en energie krijgt.

Start de dag bijvoorbeeld door je collega’s te begroeten met een goedemorgen. Zo creëer je een toegankelijke, leuke werksfeer en ontstaat er een positieve vibe op de werkvloer.

Geef je collega eens een compliment voor het goede, harde werk dat hij/zij levert. Appreciatie en waardering zijn namelijk enorm belangrijk en kunnen ervoor zorgen dat je collega’s en teamgenoten gemotiveerd blijven. En hoe gemotiveerder de werknemers, hoe beter de resultaten!

Tip 2: Breng structuur aan – Plan voldoende energie gevende momenten in

Iedereen heeft andere energiegevers. De ene persoon kan volledig herbronnen door bijvoorbeeld alleen een goed boek te lezen, een goede serie of een leuke film te bekijken. De andere persoon krijgt dan weer tonnen energie door x-aantal kilometers te gaan lopen of fietsen, naar de fitness te gaan of een andere (team)sport te beoefenen. Of door veel sociaal contact te hebben met familie en vrienden.

Belangrijk is om deze momenten goed in te plannen. Wanneer je iets inplant, kan je er namelijk naar uitkijken. En nadien kan je er ook nog steeds plezier aan hebben: “Ik heb iets leuks gedaan dus ik heb weer nieuwe energie – op naar de volgende leuke of rustgevende activiteit”.

Extra tip: maak tijd om zowel voldoende rust- als actieve momenten in te plannen. Dit geldt ook voor ‘me-time’ als voor groepsactiviteiten – wissel deze steeds voldoende af.

Tip 3: Back to basics – jouw flow-activiteiten

Flow-activiteiten zijn activiteiten waarbij je even alles kan vergeten, laat ons zeggen de ‘verstand-op-nul’ activiteiten. Zulke activiteiten geven je doorgaans weer veel energie!

Het kan ook helpen om iets nieuws uit te proberen, iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ga bijvoorbeeld eens potten bakken, volg een yoga-sessie of ga op dansles. Zo kan je je even focussen op iets anders zonder dat er ‘gevolgen’ aan hangen: je hebt geen druk om iets te moeten bereiken. Dit kan een positieve stimulans zijn en je nieuwe energie geven!

Weet je niet goed wat jouw flow-activiteiten zijn? Probeer dan even terug te denken aan jouw kindertijd: van welke activiteiten werd je écht gelukkig? Probeer deze terug op te pikken.

Hopelijk helpen deze tips jou om je terug energie te geven!

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Blog Complimenten

Complimenten Geven en Ontvangen: Tips voor een positieve werkomgeving! 

Complimenten geven en ontvangen kunnen krachtig

Lees dit artikel
Van Voornemens naar Gewoontes

Van Voornemens naar Gewoontes

In het begin van het jaar, wanneer de klok midd

Lees dit artikel
Alle artikelen