sollicitatietips-UniPartners
Nieuws

Tips voor je sollicitatiegesprek

10 maart 2021

Als UniPartners consultant zal je bij het zoeken naar een nieuw project, jezelf moeten voorstellen bij de klant. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Proficiat! Nog even en die droomjob is binnen. Je hebt je natuurlijk goed voorbereid en het gesprek al tientallen keren in je hoofd gevoerd. Maar hoe laat je nu effectief een goede indruk achter?

Wij zetten voor jou enkele tips op een rijtje. Wat moet je doen...en wat doe je beter niet?

VOOR het sollicitatiegesprek

 • Voorbereiding op een interview is cruciaal om in een zelfverzekerde stemming te komen en je klaar te voelen om de vragen van de interviewer te tackelen. Bekijk de website grondig, check de sociale media, lees meer over de achtergrond van het bedrijf, de marktpositie en de concurrenten. Zorg ervoor dat je de aangeboden rol volledig begrijpt. Lees de functiebeschrijving goed en noteer op welke punten jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Zoekt het bedrijf iemand die goed problemen kan oplossen, en is dat nu net waar jij veel ervaring in hebt? Dan is dat een van je sterke punten. Vermeld dat zeker tijdens het sollicitatiegesprek; 
 • Op welke projecten ben je zelf trots? Haal deze zeker aan en licht toe waarom hier trots op bent; 
 • Indien er vaardigheden gevraagd worden die je niet kent of nog niet mee gewerkt hebt, zoek deze dan alvast even op zodat je wel weet waar deze toe dienen. Indien hier vragen over gesteld worden kan je zeggen dat je hier nog niet mee gewerkt hebt maar dat je wel reeds de functionaliteiten hebt opgezocht en dat je er naar uitkijkt om je hier verder in te verdiepen. Mogelijk heb je wel al ervaring met gelijkaardig tools.
 • Bereid het gesprek luidop thuis voor en zorg dat je een vlot verhaal kan vertellen in chronologische volgorde, oefen gerust voor de spiegel; 
 • Bereid je ook voor op de vraag “vertel eens wat over jezelf”: Hoeveel huisdieren je hebt, naar waar je op huwelijksreis trok of met wie je graag een pintje drinkt op vrijdagavond,... Dat willen interviewers niet weten. Waar ze wel interesse in hebben, zijn zaken die verband houden met je werk. Of meer concreet: Wat kan je? Waar kom je vandaan? Waar wil je naartoe op professioneel vlak? Gebruik die thema's dus als handvat wanneer je 'iets moet vertellen over jezelf' tijdens een sollicitatiegesprek; 
 • Bedenk alvast drie sterke en drie minder sterke punten van jezelf, zo word je niet verrast indien je deze vraag krijgt tijdens het gesprek. Alle minder goede punten hebben altijd ook een positieve kant, probeer dit zo te vertellen dat je eindigt met de positieve tegenhanger, deze zal dan eerder blijven hangen.
 • Het succes van een sollicitatiegesprek hangt voor een groot deel af van de eerste indruk die jij maakt. Een groot deel van het maken van een goede eerste indruk is hoe je je kleedt voor het sollicitatiegesprek. Hoewel je niet waanzinnig veel geld aan je garderobe hoeft uit te geven, werpt een beetje extra inspanning op lange termijn zijn vruchten af. Kies verzorgde en gepaste kledij waarin je jezelf comfortabel en zelfzeker voelt, hou de flashy kleurrijke kledij voor je vrije tijd en zorg ervoor dat je outfit vlek- en kreukvrij is. Denk eraan: Je hebt maar één kans om een eerste indruk na te laten.
 • Wees zeker op tijd voor je interview en vergeet niet om rekening te houden met het feit dat je waarschijnlijk een paar minuten nodig hebt om jezelf te situeren, je notities te organiseren en misschien het toilet te gebruiken. Als je veel te vroeg voor de geplande tijd arriveert, kan dit je vaardigheden op het gebied van timemanagement in twijfel trekken. Ga je er toch niet op tijd geraken? Laat de persoon die het sollicitatiegesprek aflegt zeker weten dat je wat later zal zijn. Zo laat je ze niet onnodig op je wachten.
 • Is het nodig om voor een gesprek testen af te leggen? Bereid deze dan aandachtig voor en neem er je tijd voor. Voorzie voldoende tijd en een rustige ruimte om de testen te maken.  

Heb je een online videogesprek?

 • Zorg ervoor dat webcam en microfoon goed werken 
 • Zorg ervoor dat je webcam goed staat en niet enkel op je kin of handen. Je zet je camera best op ooghoogte. Zo kijkt niemand op je neer of kijk je op andere mensen neer.
 • Kijk tijdens het gesprek niet naar jezelf maar kijk in de cameralens. Zo maak je oogcontact met de interviewers.
 • Denk ook aan de belichting. Wanneer je met je rug naar het raam gaat zitten krijgen je interviewers enkel een donkere silhouette van je te zien. Ga met je gezicht naar het raam zitten. Zo zorg je ervoor dat mensen je gezicht goed kunnen zien.
 • Gebruik een headset zodat mensen je goed kunnen verstaan en jij ook alles perfect kan horen. Je voorkomt zo dat je gesprekspartners die vervelende en verwarrende echo van zichzelf niet hoeven te horen terwijl ze aan het praten zijn. 
 • Maak er een gewoonte van om jezelf op 'mute' te zetten wanneer je niet aan het woord bent. Zo heeft niemand last van de achtergrondgeluiden.
 • Zorg voor een fris en verzorgd voorkomen 
 • Zoals bij een sollicitatie in persoon is het belangrijk op tijd te zijn en liefst iets vroeger in de meeting zit. Test daarom je Zoom en Teams al op voorhand uit zodat je zeker op tijd bent voor het gesprek. 
 • TIJDENS het sollicitatiegesprek
 • Heel belangrijk: Wees vooral jezelf. Zet je sterke kanten in de verf, praat positief over je zwakke punten en zorg voor een probleemoplossende houding
   
 • Nu we het over houding hebben: Neem een ontspannen houding aan. Je zal merken dat het gesprek veel vlotter verloopt, jij voelt je meer op je gemak en je komt beheerst over. 
   
 • Zoek op voorhand op met wie je een gesprek hebt en begroet hem of haar met zijn of haar naam. Iemand bij naam noemen, geeft deze persoon de indruk dat je attent en oprecht geïnteresseerd bent.
   
 • Spreek luid genoeg en niet te snel, durf glimlachen
   
 • Vraag gerust om verduidelijking indien je een vraag niet begrijpt of een term niet kent. Draai zeker niet om de vraag heen of verzin niets.
   
 • Beantwoord alle vragen, ook als je het nut er niet direct van inziet. Krijg je een indiscrete vraag? Geef dan aan dat je die liever niet beantwoordt. 
   
 • Er wordt wel eens gezegd dat 80% van alle communicatie non-verbale communicatie is. Je houding, je lichaamstaal en misschien wel het belangrijkste, je oogcontact.
  Oogcontact is voor veel mensen een beetje awkward. Kijk je gesprekspartner regelmatig aan. Geen oogcontact maken wekt vaak wantrouwen op. Vind je het lastig om iemand recht in de ogen te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen van je gesprekspartner. Op die manier lijkt het alsof je hem of haar recht in de ogen kijkt. Hoewel het aangeraden wordt om goed oogcontact te houden gedurende het gesprek, betekent dit natuurlijk niet dat je naar de interviewer moet staren. Houd oogcontact op een natuurlijke en vriendelijke manier, wat betekent dat er korte pauzes en herverbindingen zijn. Het is bijvoorbeeld vanzelfsprekend om even weg te kijken als je moet pauzeren om na te denken over je antwoord. Maak vervolgens opnieuw verbinding terwijl je begint te spreken.
   
 • Behandel iedereen die je tegenkomt met respect. Mensen op de baan, op de parkeerplaats, beveiligingspersoneel en receptiepersoneel. Behandel iedereen die je niet kent alsof ze de werkgever zijn. Je potentiële werkgever kan achteraf altijd om hun feedback vragen.
   
 • Wees vooral niet te zenuwachtig,  je kan niets verliezen, alleen maar winnen. Een gezonde portie stress voor een sollicitatiegesprek is normaal. Het houdt je scherp. Teveel zenuwen kunnen echter vreemde dingen doen met mensen. Voorkom dat je gaat tikken met je vingers of voeten en probeer niet te nonchalant te reageren. Als je goed voorbereid bent, ga je het gesprek op een ontspannen manier aan. Als je plotseling niet op je woorden komt bij het beantwoorden van een vraag,  zeg dan iets als "Dat is een goede vraag, kan ik daar even over nadenken en er later op terugkomen?" Je zou zelfs het antwoord in kwestie verder in het gesprek kunnen geven. 
   
 • Laat problemen met vorige werkgevers vooral achterwege. Daar zit niemand op te wachten. Je eventuele nieuwe werkgever kan het idee krijgen dat je misschien ook zo over zijn of haar bedrijf zal praten. Bedrijven willen probleemoplossers aannemen die moeilijke situaties overwinnen. Als je bent uitgekeken op je huidige baan, concentreer je dan op wat je hebt opgedaan met die ervaring en wat je daarna wilt doen. Bovendien kan het soms een kleine wereld zijn. Jouw negatieve uitlatingen zouden wel eens de verkeerde personen kunnen bereiken. Negativiteit is, zowel voor, tijdens als na het sollicitatiegesprek hoe dan ook te vermijden.
  Vertel niet: “De organisatie van het bedrijf trok op niets, er was een grote chaos” Maar vertel wel “het was voor mij een uitdaging om mee te helpen structuur in het bedrijf te brengen en processen op te stellen”; 
   
 • Luister actief en knik af en toe bevestigend op wat er gezegd wordt of reageer. Zo kom je geïnteresseerd over; 
   
 • De meeste sollicitatievragen zijn open vragen. Wordt er toch een gesloten vraag gesteld? Beantwoord de sollicitatievragen dan niet met een simpele “ja” of “nee”. Zorg er steeds voor dat je zo compleet en duidelijk mogelijk bent in je antwoorden. Probeer gericht en “to the point” te antwoorden op de vragen die je gesteld worden. Indien je een voorbeeld uit de praktijk kan geven, doe dit zeker. Keer daarna zelf terug naar de hoofdlijn van je verhaal, zodat je de structuur behoudt. 
   
 • Als er vragen gesteld worden over je sterktes en zwaktes probeer ook steeds een voorbeeld voor te bereiden van een waargebeurde situatie waarin deze sterkte of zwakte naar boven is gekomen en vertel hoe je hiermee bent omgegaan en hoe je dit hebt opgelost. Dit is de STARR-methode
   
 • De kern van de STARR-methode is dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag. Er zal gevraagd worden naar een voorbeeld van een situatie  waarin je een bepaalde vaardigheid gebruikt hebt. Formuleer je antwoord zoals hieronder beschreven om een zo volledig mogelijk antwoord te geven.

Situatie
Beschrijf de context waarin je een taak hebt uitgevoerd of op je werk bent geconfronteerd. Misschien werkte je bijvoorbeeld aan een groepsproject of had je een conflict met een collega. Dat kan een situatie uit een werkervaring, een vrijwilligerswerk of een andere relevante gebeurtenis zijn. Wees zo specifiek mogelijk.

Taak
Beschrijf vervolgens jouw verantwoordelijkheid in die situatie. Misschien moest je jouw team helpen om een ​​project binnen een strakke deadline te voltooien, een conflict met een collega op te lossen of een bepaalde doelstelling te halen.

Actie
Beschrijf vervolgens hoe je de taak hebt voltooid of hebt geprobeerd de uitdaging aan te gaan. Focus op wat jij deed, in plaats van op wat je team, baas of collega deed. (Tip: in plaats van te zeggen: "We hebben xyx gedaan", zeg je "Ik heb xyz gedaan.")

Resultaat
Leg de uitkomsten of resultaten van de ondernomen actie uit. Het kan nuttig zijn om te benadrukken wat je hiermee hebt bereikt of wat je hieruit hebt geleerd.

Reflectie
Was je tevreden met het resultaat? Zou je het in de toekomst op dezelfde manier aanpakken? 

 

Veelgestelde sollicitatievragen

Oefen je antwoorden op de veelgestelde klassieke sollicitatievragen. verwacht je alvast aan: 

"Vertel eens wat meer over jezelf?” 

DO: 

Dit is wellicht de meest gestelde sollicitatievraag ooit.
Deze vraag lijkt simpel, dus veel mensen bereiden zich er niet op voor, maar het is een zeer cruciale vraag. Jouw antwoord op deze vraag kan de positieve of negatieve afloop van het verdere gesprek bepalen. Denk dus goed na over jouw antwoord hierop. Hou je antwoord kort en gerelateerd aan je carrière en de functie waarvoor je solliciteert. Vertel een beknopte en boeiende pitch die precies illustreert waarom jij de ideale match voor de job bent. Begin met enkele specifieke prestaties of ervaringen waarvan je het meest wilt dat de interviewer op de hoogte is en praat vervolgens over hoe die eerdere ervaring je tot deze specifieke rol heeft gebracht. Misschien wel de belangrijkste tip: Wees en blijf eerlijk.

DON’T:

 • Geef geen monoloog over jouw levensverhaal. Daar zit de interviewer niet op te wachten.
 • Overloop je carrière van school tot huidige sollicitatie niet. Deze informatie vinden interviewers heus wel terug in jouw CV.

“Waarom ben je geïnteresseerd in deze rol bij ons bedrijf?".

DO:

Bedrijven willen mensen aanwerven die gepassioneerd zijn over de job en het bedrijf, dus je moet een goed antwoord hebben op de vraag waarom je de functie wilt. Heb je daar echter geen antwoord op? Misschien moet je dan ergens anders solliciteren. Eerst moet je een paar sleutelfactoren in de job identificeren die goed bij je passen. Daarna kan je uit de doeken doen waarom je van het bedrijf houdt, de producten of diensten, de reputatie etc.

DON’T:

 • “Jullie zijn gelegen op een toffe locatie”

 • “Ik heb gehoord dat jullie goed betalen”

 • “Volgens mij is het tof om hier te werken."

 • “Ik ken iemand die hier werkt.”

 • “Ik wil hier graag ervaring opdoen.”

 

“Hoe zou een vriend je omschrijven?”

DO:

Werkgevers willen weten hoe anderen je zien, zodat ze meer kunnen leren over je persoonlijkheid, je vermogen om met anderen te werken en of je een mensgericht persoon bent die effectief met anderen kan communiceren. Let bij het beantwoorden van deze vraag op eventuele persoonlijkheidskenmerken, vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

DON’T:

“Dat zou je aan hen moeten vragen.”

“Heb je ook nog andere sollicitaties lopen?”

DO:

Bij het beantwoorden van deze vraag moet je vooral duidelijk maken dat je een veelgevraagde, maar ook scherpzinnige en goed georganiseerde kandidaat bent die zich zorgvuldig op sollicitaties heeft gericht. Wees hier dus gewoon heel open en eerlijk over.

DON’T:

Als je simpelweg antwoordt dat je nog veel andere sollicitaties hebt lopen, weet de interviewer meteen dat je jouw zoektocht naar een baan niet strategisch hebt benaderd, en dat je maar solliciteert voor om het even welke baan die je zou kunnen vinden.

“Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”

DO:

Als je deze vraag voorgeschoteld krijgt, wees dan eerlijk en specifiek over je toekomstige doelen, maar overweeg het volgende: Een interviewer wil weten of je realistische verwachtingen hebt gesteld voor je carrière, of je ambitie hebt , en of de positie overeenkomt met je doelen en groeiplannen. Denk realistisch na over waar deze positie je zou kunnen brengen en op die manier te antwoorden. Het is OK om te zeggen dat je niet helemaal zeker weet wat de toekomst voor je in petto heeft, maar dat je deze ervaring een belangrijke rol ziet spelen om je te helpen die beslissing te nemen.

DON’T:

 • Zeg niet dat het jouw plan is om deze job te gebruiken als een springplank in je carrière.
 • Doe geen onrealistisch vijfjarenplan uit de doeken.
 • Zeg niet dat je hier een tijdje wil werken om daarna een andere droomjob aan te nemen.

 

“Wat zijn jouw zwakke punten?”

DO:

De gevreesde vraag van vele sollicitanten. Wanneer je naar jouw zwakke punten wordt gevraagd, wil de werkgever weten of je gekwalificeerd bent om het werk te doen, om naar je zelfbewustzijn en eerlijkheid te peilen. Iedereen heeft zwakke punten (Jij ook, ja.) Haal hier een zwak punt aan en vertel vooral wat je hebt gedaan om je te verbeteren.

DON’T:

 • "Ik ben te perfectionistisch" is geen optie, maar ook "Niets!" Ik ben eigenlijk perfect!” 
 • Schiet jezelf niet in de voet door een ellenlange lijst van cruciale zwakke punten op te sommen. Het zal je gesprek enkel moeilijker doen verlopen dan nodig.

“Waarom moeten we jou aannemen?”

DO:

Deze sollicitatievraag lijkt recht voor de raap en zelfs intimiderend. Maar als ze gesteld wordt heb je geluk: Er is geen betere manier om jezelf en je vaardigheden aan de interviewer te verkopen. Jouw taak hier is om een ​​antwoord te maken dat drie dingen omvat: 

 • Dat je niet alleen het werk kunt doen maar ook geweldige resultaten kan leveren
 • Dat je echt past in het team en de bedrijfscultuur
 • Dat je een betere match bent dan een van de andere kandidaten

Het idee is om snel te communiceren over wie je bent en welke waarde je het bedrijf en de rol gaat geven - Het is je persoonlijke elevator pitch. Vergelijk deze pitch zeker ook met de job omschrijving. Hierin staat letterlijk wat je nodig hebt om voor de job in aanmerking te komen. Bewijs dat jij een oplossing kan bieden op de vragen en noden van het bedrijf.

DON’T:

 • Geef geen vage antwoorden.
 • Beantwoord deze vraag niet met een vraag.
 • “Omdat ik de beste ben.”
 • “Omdat jullie werven.”

 

“Heb jij nog vragen voor ons?”

DO:

Bereid slimme vragen voor de interviewers voor. Vergeet niet dat sollicitatiegesprekken tweerichtingsverkeer zijn. Werkgevers verwachten dat je vragen stelt.
Ze willen weten dat je serieus nadenkt over hoe het zou zijn om daar te werken.
Hier zijn enkele vragen die je misschien wilt meenemen naar je sollicitatiegesprek:

 • "Kan u enkele van de dagelijkse verantwoordelijkheden van deze job uitleggen?"
 • "Hoe zou u de kenmerken beschrijven van iemand die in deze rol zou slagen?"
 • “Als ik in deze positie zat, hoe zouden mijn prestaties dan worden beoordeeld? Hoe vaak?"
 • “Met welke afdelingen werkt dit team regelmatig? Hoe werken deze afdelingen doorgaans samen? Hoe ziet dat proces eruit? '

Vraag naar de volgende stappen. Na het sollicitatiegesprek is het gepast om de interviewer, personeelsmanager of recruiter te vragen wat je mag verwachten. Dit zal waarschijnlijk een vervolgmail of telefoongesprek zijn met de resultaten van je interview, aanvullende vereisten zoals een opdracht of referentielijst of een volgend gesprek.

DON’T:

 • “Nee, alles was duidelijk.” Dit geeft de interviewer het signaal dat je helemaal niet geïnteresseerd bent in de job of het bedrijf.
 • Onderhandelen over loon, vakantie of secundaire voorwaarden doe je best niet in een eerste gesprek als de recruiter daar niet over begint. Bewaar dit voor een eventueel tweede gesprek.

Ga er voor!

Zo, jij bent helemaal klaar om je sollicitatiegesprek succesvol af te ronden.
Heb je toch nog vragen? Kom er met ons gerust eens over praten. Contacteer ons via jobs@unipartners .be of via ons contactformulier.

Veel succes!

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Monique Dewaele

12 april 2021

De UniPartners visie van Monique Dewaele

UniPartners wordt geleid door mensen met visie en ambitie. Hoe kijken ze de toekomst tegemoet? Wat is er nodig om het verschil te blijven maken?

Lees het artikel
Brigitte Vercauteren

23 maart 2021

De UniPartners visie van Brigitte Vercauteren

UniPartners wordt geleid door mensen met visie en ambitie. Hoe kijken ze de toekomst tegemoet? Wat is er nodig om het verschil te blijven maken?

Lees het artikel
sollicitatietips-UniPartners

10 maart 2021

Tips voor je sollicitatiegesprek

Als UniPartners consultant zal je bij het zoeken naar een nieuw project, jezelf moeten voorstellen bij de klant. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Proficiat!

Lees het artikel
Alle artikelen