Werk loslaten tijdens je vakantie

Werk loslaten tijdens je vakantie: Tips & Tricks

do, 10/26/2023 - 12:06

Werk loslaten en volledig ontkoppelen tijdens je vakantie: voor sommigen verloopt dit vlekkeloos, voor anderen is dit niet vanzelfsprekend. Zeker in tijden waarbij je steeds geconnecteerd bent door technologie en o.a. social media.

Tijdens onze SoUPtime van vorige week vrijdag gingen we hier iets dieper op in. Graag delen we met jullie enkele interessante tips!

  1. Een goede voorbereiding en overdracht voor je vakantie is key

Begin reeds enkele dagen vooraleer je op vakantie gaat met het voorbereiden van jouw overdracht: licht de juiste collega’s in over lopende projecten of zaken zodat zij er meteen verder mee kunnen. Stel ook prioriteiten: de urgente zaken handel je af voor jouw vakantie, minder urgente taken parkeer je voor na jouw vakantie.

Zorg ervoor dat jouw out-of-office correct is ingesteld, en dat de juiste contactpersonen erbij vermeld staan. Zo vermijd je dat iemand jou contacteert tijdens jouw vakantie. Je kan er ook voor zorgen dat je vakantie vermeld staat in jouw agenda of dat deze periode steeds up to date staat in een gedeelde vakantiesheet. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk en zichtbaar dat je niet aanwezig bent.

  1. Schakel al jouw notifications uit tijdens je vakantie

Zet alle notifications van jouw mailbox en andere communicatiekanalen (zoals bijvoorbeeld Teams) uit tijdens jouw vakantie. Dan word je minder getriggerd om toch even snel die ene mail te beantwoorden.

Extra tip: stel jouw voicemail op jouw gsm zo in dat je meegeeft dat je op vakantie bent, en dat men jou na een bepaalde datum terug telefonisch kan bereiken.

Extra extra tip: wanneer je toch iets te binnen schiet tijdens jouw vakantie, noteer dit dan even in een notitieboekje zodat je je werk direct los kan laten en jouw idee terug kan oppikken op jouw eerste werkdag terug.

  1. Voor de werkgever: bespreek en communiceer bepaalde verwachtingen

Geef bepaalde verwachtingen duidelijk op voorhand mee. Wanneer je als consultant bijvoorbeeld op vakantie gaat als je op de bank zit, kan het zijn dat er verwacht wordt dat je wel bereikbaar bent om gesprekken met partners en klanten in te plannen voor de zoektocht naar een nieuw project. Wanneer dit op voorhand besproken wordt, vermijd je verrassingen en kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken.

  1. Tot slot: geef je grenzen aan en durf nee te zeggen

Je dient niet steeds bereikbaar te zijn tijdens je vakantie of buiten de werkuren. Durf dus op tijd “nee” te zeggen! Je wordt tenslotte geëvalueerd op de kwaliteit van het werk dat je levert tijdens jouw project, en niet omdat je elke dag tot 19u00 werkt of dat je elke meeting tot 20u00 mee volgt.

Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Werkgeluk en welzijn bij UniPartners

Werkgeluk en Welzijn bij UniPartners

In een wereld waarin flexibiliteit en mobilitei

Lees dit artikel
Blog Complimenten

Complimenten Geven en Ontvangen: Tips voor een positieve werkomgeving! 

Complimenten geven en ontvangen kunnen krachtig

Lees dit artikel
Van Voornemens naar Gewoontes

Van Voornemens naar Gewoontes

In het begin van het jaar, wanneer de klok midd

Lees dit artikel
Alle artikelen