World Back-Up Day: tips & tricks

Back-Up Day

World Back-Up Day: tips & tricks

do, 03/31/2022 - 14:15

Op 31 maart is het World Back-Up Day. Deze dag herinnert iedereen eraan om een back-up van zijn gegevens te maken voordat ze die per ongeluk of door kwaad opzet verliezen. Veel mensen onderschatten vaak nog het belang van back-ups en verliezen dit vaak uit het oog.

Maar waarom is het maken van back-ups nu zo belangrijk? Wij gingen aankloppen bij drie van onze consultants en vroegen hen naar hun expertise en enkele tips & tricks.

Back-ups zijn goed voor meerdere zaken. Volgens consultant Arno geven ze je gemoedsrust. In het slechtste geval, wanneer bijvoorbeeld je computer wordt gestolen of je data wordt verwijderd of versleuteld door hackers, kan je nog aan je data. Ook consultant Jebbe beaamt dit. Een back-up zorgt ervoor dat je in onvoorziene omstandigheden nog steeds toegang hebt tot jouw data. Verder kan een back-up de overschakeling naar een nieuwe laptop vergemakkelijken.

“Veel mensen, waaronder ikzelf, bewaren hun bestanden in de Cloud. Alle consultants bij UniPartners krijgen trouwens een OneDrive Cloud opslag en kunnen gebruik maken van verschillende andere O365-features bij hun Teams account. Dit is heel handig om alle werk gerelateerde bestanden op te bewaren,” vertelt consultant Wim ons.

Toch is het vaak niet voldoende om je gegevens enkel op die manier te bewaren. Zo zal ransomware, een aanval door hackers waarbij ze je gegevens gijzelen, alle aangesloten drives infecteren. Dus ook de Cloud-drives die verbonden zijn met je computer. Je OneDrive, Google Drive of iCloud zijn dus nooit echt helemaal veilig voor virussen of spyware. Daarom is het maken van back-ups echt belangrijk.

Tips & tricks

Een back-up maken is cruciaal. Laat World Back-Up Day dus een goede reminder zijn om van je verschillende data nog eens een back-up te maken. Wij geven met UniPartners alvast graag enkele tips mee voor het maken van een goede back-up

  1. Maak je back-ups op meerdere apparaten en fysieke locaties, bijvoorbeeld zowel in de Cloud als op een harde schijf. Zo kan je nog steeds aan je data moest er 1 back-up verloren gaan. Vergeet niet je harde schijf los te koppelen na de back-up. Anders kan die ook geïnfecteerd worden.
  2. Versleutel je back-ups met een wachtwoord. Wie aan je back-up schijf kan, kan anders aan al je (persoonlijke) data.
  3. Maak regelmatig een back-up. Stel hiervoor een herinnering in of doe dit telkens op het einde van de werkdag voordat je uitlogt. Bij sommige systemen of software kan je instellen dat dit automatisch gebeurt.
  4. Maak niet enkel back-ups van je computer maar ook van je smartphone of tablet. Vaak staan hier foto’s en dergelijke op die je ook niet wilt verliezen.
Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Visie Wouter Vanderbruggen

24 augustus 2022

Werken bij UniPartners: CoCeCo Finance Wouter

Wouter werkt al 7 jaar bij UniPartners als cons

Lees dit artikel
Visie Bart

20 juni 2022

Werken bij UniPartners: HR Manager Finance Bart De Herdt

Enkele maanden geleden verwelkomden we Bart De

Lees dit artikel
Visie Wim Van Dooren

02 juni 2022

Werken bij UniPartners: IT Consultant Wim

In 2018 startte Wim als consultant Full-Stack W

Lees dit artikel
Alle artikelen