World Back-Up Day: tips & tricks

Back-Up Day

World Back-Up Day: tips & tricks

vr, 03/31/2023 - 08:00

Op 31 maart is het World Back-Up Day. Deze dag herinnert iedereen eraan om een back-up van zijn gegevens te maken voordat ze die per ongeluk of door kwaad opzet verliezen. Veel mensen onderschatten vaak nog het belang van back-ups en verliezen dit vaak uit het oog. Maar waarom is het maken van back-ups nu zo belangrijk? Wij gingen aankloppen bij drie van onze consultants en vroegen hen naar hun expertise en enkele tips & tricks.

Bescherm je data

Back-ups zijn goed voor meerdere zaken. Volgens consultant Arno geven ze je gemoedsrust. In het slechtste geval, wanneer bijvoorbeeld je computer wordt gestolen of je data wordt verwijderd of versleuteld door hackers, kan je nog aan je data. Ook consultant Jebbe beaamt dit. Een back-up zorgt ervoor dat je in onvoorziene omstandigheden nog steeds toegang hebt tot jouw data. Verder kan een back-up de overschakeling naar een nieuwe laptop vergemakkelijken.

“Veel mensen, waaronder ikzelf, bewaren hun bestanden in de Cloud. Alle consultants bij UniPartners krijgen trouwens een OneDrive Cloud opslag en kunnen gebruik maken van verschillende andere O365-features bij hun Teams account. Dit is heel handig om alle werk gerelateerde bestanden op te bewaren,” vertelt consultant Wim ons.

Het belang van een harde schijf

Toch is het vaak niet voldoende om je gegevens enkel op die manier te bewaren. Zo zal ransomware, dit is een aanval door hackers waarbij ze je gegevens gijzelen, alle aangesloten drives infecteren. Dus ook de Cloud-drives die verbonden zijn met je computer. Je OneDrive, Google Drive of iCloud zijn dus nooit echt helemaal veilig voor virussen of spyware. Daarom is het maken van back-ups naar bijvoorbeeld een harde schijf ook belangrijk.

Tips & tricks

Een back-up maken is cruciaal. Laat World Back-Up Day dus een goede reminder zijn om van je verschillende data nog eens een reservekopie te maken. Wij geven met UniPartners alvast graag enkele tips mee voor het maken van een goede back-up.

  1. Meerdere apparaten: Maak je back-ups op meerdere apparaten en fysieke locaties, bijvoorbeeld zowel in de Cloud als op een harde schijf. Zo kan je nog steeds aan je data moest er een van de twee back-ups verloren gaan. Vergeet niet je harde schijf los te koppelen na de back-up, anders kan die ook geïnfecteerd worden.
  2. Versleutel je back-ups: Vergrendel je back-ups met een wachtwoord. Wie aan je back-up schijf kan, kan anders aan al je (persoonlijke) data.
  3. Dagelijkse routine: Maak regelmatig een back-up. Stel hiervoor een herinnering in of doe dit telkens op het einde van de werkdag voordat je uitlogt. Bij sommige systemen of software kan je instellen dat dit automatisch gebeurt.
  4. Vergeet je mobile devices niet: Maak niet enkel back-ups van je computer maar ook van je smartphone of tablet. Vaak staan hier foto’s en dergelijke op die je ook niet wilt verliezen.
Nieuws Volg de ontwikkelingen in het veld op de voet
Zo houdt UniPartners haar consultants betrokken

27 september 2023

Zo houdt UniPartners haar consultants betrokken

Voor een consultancybedrijf als 

Lees dit artikel
Happiness at Work Hero Case

13 september 2023

Happiness at Work Hero Case

Happiness at Work Hero Case by Week van het We

Lees dit artikel
Blog conflicten op project

31 augustus 2023

Hoe ga je als consultant om met conflicten op je project?

Als consultant kan je soms in een conflictsitua

Lees dit artikel
Alle artikelen